21.9.2011

Garmin Forerunner 210

Ostin joku aika sitten vaimolle Garmin Forerunner 210 mittarin. Taka-ajatuksena oli päästä itsekin hieman sisään Garminin ajatusmaailmaan ja katsoa olisko siinä potentiaalia omaksikin mittariksi.
Garminin leiriin siirtyminen kiinnostaa lähinnä syystä, että fillarilla wattimittaus kiinnostaa ja Garminin käyttämää ANT+ tiedonsiirtostandardia tukevia wattimittareita on markkinoilla enemmän/maltillisempaan hintaan kuin Polarin vastaavaa.

Kyseiseen malliin päädyin muutamasta syystä:
-pienikokoinen ja sisäänrakennettu GPS
-pehmeä sykevyö, panta yhteensopiva Polarin kanssa
-suht edullinen

Speksejä katsoessa tulee eteen muutama triathlonistia huolestuttava seikka
-laite ei kestä uimista!!!
-toiminta-aika 8 tuntia

Käyttökokemuksia
Mittari on mukavan tuntuinen ohkaisessakin ranteessa. Se on pienempi kuin esim nykyinen Polar S725X mallini, mutta näppituntumalla hitusen painavampi. Selkeästi huomaamattomampi kuitenkin ranteessa. Garminin omaa sykevyötä en ole vielä kokeillut. Garminin "sykepalikan" nepparit ovat samanlaiset kuin Polarilla, joten mittari toimii Garminin palikalla varustetulla Polarin vyöllä ongelmitta. Foorumipuheiden mukaan jopa paremminkin kuin Garminin omalla vyöllä.

Gepsi vaikuttaisi hyvin tarkalta, ainakin reittejä kartalta seuraillessa näyttää hyvinkin realistiselta. Sateliittien hakeminen tuntuisi välillä kestävän yllättävän pitkään. Ehkä meidän kotitalo tai duunipaikan edusta blokkaa tehokkaasti sateliitit? Lukituksen saatuaan mittari on toiminut luotettavasti.

Käyttöliittymä on aika jenkkiläinen lievästi pahassa mielessä, ei onneksi sentään ihan kuten wanhoissa Motorolan puhelimissa. Nappulat on eri järjestyksessä kuin Polareissa ja legendaarinen punainen nappi on poissa. Käytössä nappulajärjestys vaikuttaa ihan toimivalta, mutta reilun vuosikymmenen Polarin käyttökokemusten jälkeen tulee välillä tehtyä virhepainalluksia.
Näytössä eniten häiritsee todella pienet numerot, sekä kuvakkeet. Mittarihan on melko karvalakkimalli, joten sen konffailumahdollisuudet ovat lisäksi hyvin vähäiset. Näytössä näkyy kerralla kolme kenttää, ylhäällä kokonaismatka, keskimmäisessä syke/kokonaisaika/kellonaika ja alimmainen kenttä näyttää sen hetkisen nopeuden.
Näyttöön ei siis saa samaan aikaan näkyviin esim. sykettä ja kokonaisaikaa! Myöskään kierrosaikanäyttöä mittarissa ei ole.
Lenkeillä olen käyttänyt 1km autolap toimintoa, joka on ollut tosi mukava. Kierroksen täyttyessä mittari siis piippaa ja näyttää kierrokseen kuluneen ajan. Vetoja olen taas vetänyt ilman autolappia manuaalisella kierroslaskurilla. Jonkinlainen intervallitoimintokin mittarissa näyttäisi olevan, mutta en ole sitä vielä kokeillut.

Mittarista saa datat siirrettyä suht vaivattomasti USB kaapelin avulla webipohjaiseen Garmin Connect harjoituspäiväkirjaan. Datan analysointi mahdollisuuksissa ei palvelussa ole juurikaan kehumista. Lähinnä juoksujen kierrosajat ja reitit näkyy näppärästi.  Korkeuskäppyrät on aika turhia, sillä laitteen käyttämä GPS pohjainen korkeusmittaus on onneton. Sykedataakaan ei juuri pysty katsomaan tarkemmin.
Esimerkki Juoksuharjoitus 3x10min  (2:00 palautuksella)
Olen yrittänyt siirtää datat käyttämääni Polar ProTraineriin konvertoimalla Garminin .fit tiedostot TCXConvertterilla Polarin ymmärtämään .hrm muotoon. Teoreettisesti muunnos onnistuu, mutta jostakin syystä Polar näyttää suorituksen keston väärin esim Tour de Helsinkiin oli tullut jostakin tunti liikaa suoritusaikaa. Myös viikonlopun pääkaupunkijuoksuun tuli 10min extraa. Hmmm.
Myös erinäköisiä raportteja vs. Polar ProTrainer ei palvelusta löydy.
Ehkä pitäisi kokeilla vaikkapa SportTracksia.

Jos kyseinen mittari kiinnostaa enemmän niin DCRainmakerilta löytyy hyvin kattava testi. Myös laitteen vedenpitävyysominaisuudet tulevat hyvin esille sisarlaitteen FR110 testistä. Myös Puolimatkassa on testaillut ko mittaria.

Loppupäätelmät: Mukavan oloinen ja toimiva mittari peruskäyttäjälle tai aloittelevalle juoksijalle. Edistyneemmälle ja datasta kiinnostuneelle käyttäjälle suosittelisin jotain toista mallia.

Jos olet triathlonisti/multisport harrastaja ja uutta mittaria vailla, niin odottelisin vielä tovin. Huhujen mukaan Garmin esittelee tänä syksynä 310XT mallin seuraajan. 310XThän on hyvin kattavilla ominaisuuksilla varustettu ja vielä vedenpitäväkin. Valtava koko ja palikkamainen muotoilu on omalta kohdaltani ollut dealbreikkeri. Toivotaan että uudessa mallissa on edistystä näiden seikkojen suhteen!

10 kommenttia:

Antti J kirjoitti...

Mielenkiintoista juttua. Garmineissa tuntuu olevan potentiaalia. Uusia malleja odotellessa!

Hartsa kirjoitti...

Saako garminin palvelun näkymään metreissä? Jotenkin noiden mailien katsominen ei oo mukavaa, eikä mun päällä maileja suoraan muuteta kilometreiks.

Korkeusmittari tällaisilla gps laitteilla ei tule koskaan luotettavaksi. Toimiiko Suunnon ilmanpaineeseen perustuva korkeusmittari paremmin?

Anonyymi kirjoitti...

Oikeasta ylänurkasta view metric, näkyy metrimittaisina.

Jupis kirjoitti...

Joo tuo mailien oletusarvoisena tuputtaminen on aika ärsyttävää. Ymmärtääkseni millään asetuksilla sitä ei saa muutettua paitsi joka kerta 'View in metric' valitsemalla. Palvelun sisällä saa kyllä metrit säilymään päällä.

Suunnon korkeusmittaristä mulla ei ole kokemuksia, mutta Polarilla ainakin tuntuisi pelaavan hienosti. Nollakohta tosin ns. valuu ja useimmiten ei lenkiltä palaa samaan korkeuteen kuin lähti. Polar Traineri osaa virheen kyllä korjata.

Laitteissa on kyllä potentiaalia jos pystyy elämään Polaria epämiellyttävämmän käyttöliittymän kanssa. Myös treenipäiväkirjana/ analyysisoftana on syytä käyttää jotain muuta kuin Garmin Connectia.

Jarmo kirjoitti...

Mulla on vuoden verran ollut käytössä 310XT ja olen kyllä ollut erittäin tyytyväinen. Analysointiin käytän SportTracksiä. Jos tuossa 310XT:n seuraajassa ei ole kosketusnäyttöä tai sen kanssa tulee toimeen niin se voi olla kyllä varteenotettava vaihtoehto.

perttu kirjoitti...

Olen ymmärtänyt että korkeuskäppyrän voisi jälkeenpäin koneella korjata ainakin 'oikeammaksi' kartan avulla. Kiinnostaisi tietää kuinka kauan tuo datan siirto koneelle kestää, tarviiko tehdä polariin verrattuna jotain muuta ylimääräistä kuin tuo korkeuksien korjailu ja onko gps-datan siirto hitaampaa?

Esko kirjoitti...

Forerunner vs Edge korkeuskäyrien mittauksessa Forerunnerit häviävät ihan pystyyn. FR 310XT esimerkiksi ei pysty mittaamaan kunnolla korkeuskäyrää, kun siitä ja muistakin FR-malleista puuttuu Garminin mukaan barometri kokonaan.

Mitä tulee tohon korkeuskäyrän korjaukseen, Garminhan muun muassa tarjoaa verkkopalvelussaan sen mahdollisuuden. Ite olen ollut pistävinäni merkille, että barometrin sisältävillä laitteilla tuon mitatun korkeuskäyrän saa lähinnä "rikottua" noilla korjauksilla. Sama juttu tuntuu olevan SportTracksin laajennuksen tarjoamien eri korkeuskäyränkorjausten suhteen.

Kokeiltu niin fillarilenkkiä kuin vuorilla käyntiä. Molemmilla kerroilla useammat mukana olleet barometrin sisältävät laitteet - osa Garmineita, osa mm. Polareita - ovat antaneet keskenään samanlaista mittausdataa. Kun korkeuskäyrän on sitten koneelliseesti "korjannut" jälkikäteen, ovat "korjatut" lukemat muuttuneet jopa kartan speksien vastaisiksi.

Kaikki minulla olleet viisi Garminia (FR201, FR305, FR310XT, Edge 305 ja Edge 500) toimivat kyllä tosi nopeasti tiedonsiirron osalta. Varsinkin FR305 ja FR310XT ovat olleet tosi hiottuja kokonaisuuksia.

Koskaan ei ole paluuta takaisin esimerkiksi Suuntoon (T6).

perttu kirjoitti...

Tuo barometri-mittauksen tarkkuus karttaan tms. perustuvaan korjaukseen verrattuna on tietysti itsestäänselvää jos niitä ajattelee tekniikoina. Olennaisempaa varmaan kuitenkin on se että onko tuo GArminin korjattu data kuitenkin niin hyvää että siitä saa luotettavan käsityksen maastosta eli missä on ollut merkittäviä rasitukseen vaikuttavia nousuja ja onko joku reitti raskaampi toiseen nähden. Tai kuinka samanlaiset nousumetrit tietylle lenkille saadaan tuosta korjatusta datasta vs. barometridatasta?

Paula kirjoitti...

Osaatko sanoa mitä eroa Garminin 110 -malliin? Siitäkin kun löytyy gps-mittaus, matka, vauhti ja syke. Itse etsin juuri noita ominaisuuksia, enkä oikein havaitse sellaista eroa, miksi tarvitsisin seuraavaa mallia. Sama niukka 8 tunnin akku tuossakin. Oma lajini on kestävyysjuoksu.

Jupis kirjoitti...

No minusta riittävä ero on jo 210 mallissa mukana tuleva pehmeä sykevyö. Huomattavasti miellyttävämpi käytössä kuin vanha muovilätkä.
Lisäksi 210 tukee footpodia (kiva matolla juostessa) ja siitä löytyy intervalliharjoitusten teko ominaisuus.