18.1.2019

Vo2max testausta

Kävin tiistaina pitkästä aikaa aina niin nautinnollisessa Vo2max testissä. Edellisestä testistä oli vierähtänyt jo reilu viisi vuotta ja sen jälkeen olin käynyt vielä kilpirauhasleikkauksessakin ylitoiminnan takia. Oli mielenkiintoista nähdä miten arvot ovat tässä välissä muuttuneet. Omien kenttätestien perusteella oli melko valtavia muutoksia odotettavissa. 

Testit tehtiin R5 Athleticsin uusissa toimitiloissa Metsälässä (Hki) Mikaelin toimesta. Aikaisemmin olen käynyt testeissä Pajulahdessa, mutta onneksi nykyään testejä pystyy tekemään lähempänäkin kotia. Pajulahden testiin verrattuna testiprotokolla oli sama, oikeastaan ainoastaan perusverenkuva puuttui.

Hommat aloiteltiin inBody scannilla. Ihan mielenkiintoista dataa kehon koostumuksesta. Vähän pitäisi koneen mielestä läskiä konvertoida lihakseksi, kuulostaa hyvältä!
Sitten aloiteltiin tositoimet pyöräilyllä. Alkuun reilu 10min verraa (130->150W) ja sit alettiin nostamaan tehoja 20W pykälissä 3min kuormilla ylöspäin. Kuorman päätteeksi aina maitohapot talteen ja hengityskaasut kerättiin myös koko shown ajan tulosten varmistamiseksi. Tarkoitus oli vetää testi vain anakynnyksen päälle ja sitten siirtyä lyhyen kamppeidenvaihdon kautta juoksumatolle. Pyöräily tuntui hyvältä ja PKlla mentiin nyt huomattavasti ylemmäs kuin aikaisemmin. Painotus kisatehoilla hinkkaamisessa näkyi ja laktaatit pomppasivat kovaan nousuun heti niiden yli mentäessä. Anaerobiseksi kynnykseksi määriteltiin 230W. Tämä on aika lähellä omassa FTP testissä joulun jälkeen ajettua 237W.


Juoksuun lähdettiin sitten 8km/h vauhdista myös 3 minuutin kuormilla hengityskaasut ja laktaatit mitaten. Anaerobinen kynnys määriteltiin nyt 4:13min/km vauhtiin (Garmin tarjoaa lukemaa 4:07). Tämän jälkeen paukkuja oli vielä muutamaan kuormaan ja lopulta maksimi löytyi sitten 3:17min/km vauhdista, jota jaksoin paahtaa enää 30 sekuntia. Keuhkot tuntuivatkin olevan jo laavaa täynnä. Syke kipusi lukemiin 192 ja maksimilaktaateiksi mitattiin 12 mmol/l vs. edellisen testin 11,6.
Loppupäätelmiä

Kuten oli jo arvattavissa, oli kynnyksissä ja maksimissa tapahtunut suuri muutos edellisen testauksen jälkeen. Maksimisyke oli tullut alas 208->192 ja vastavasti myös anakynnys juoksussa 183->169. Laktaatit lähtötasossa olivat myös huomattavasti alempana kuin aikaisemmin. Tämä kertoo selvästi millä pohjakierroksilla kone pyöri ennen kilpirauhasleikkausta ja hyvin pitkälti myös miksi kausilla 2012 & 2013 ajoin tankin tyhjäksi kesken pidempiä kilpailuja.
Tuloksista pystyy myös näkemään loppuvuoden panostukseni ylärekisterin kehittämiseksi lyhyemmillä 3-5min vedoilla (110-120%FTP). Huippuvauhtia piisaa aika pitkälle, mutta nyt täytyy kynnyksiä alkaa taas nostamaan, joten siirrän fokusta vähän pidempien (esim. 2x20min) pätkien ajamiseen alle FTP tehoilla. Samaa kaavaa sovellan keväämmällä juoksuunkin.

Kaikenkaikkiaan kokemus testistä oli hyvä ja voin suositella R5 Athleticsin palveluja muillekin. Meillä on näköjään Heltrin kautta vähän edullisempi hintakin testeihin.

Ei kommentteja: