9.11.2017

Lajikokeilussa short track!

Pääsin viime viikolla kokeilemaan short trackiä, eli kaukalopikaluistelua. Meillä firma tekee yhteistyötä Suomen Luisteluliiton kanssa ja sieltä Janne Hänninen ja Joel Vähä-Salo vetivät meille pienen lajiintutustumistreenin.

Luistelu ja erityisesti matkaluistelu (radalla) on minulle tuttu laji. Olenkin jokunen vuosi sitten kun oli vielä paremmat talvet luistellutkin aktiivisemmin. Joskus kipuilleet polvetkin tuntuivat pysyvän luistellen paremmassa kunnossa. Oma teoreema oli että sain luistellen jalkojen lihasbalanssin peremmaksi, luistelussa kun tulee polven ojennusliike loppuun toisin kuin pyöräillessä, jossa jalka aina jää vähän koukkuun. Myös luistelu-juoksu yhdistelmäharjoitus oli mielenkiintoinen, tuntui varmasti pahemmalta kuin trinisteille tutumpi pyörä-juoksu. Nyt oli kuitenkin mennyt useampi vuosi etten ollut pistänytkään luistimia jalkaani.

Pikaluistimet ovat tosin aika kaukana pitkäteräisistä luisteluhiihtomonoihin kiinnitettävistä retkiluistimista. Kenkä on matalavartinen ja TODELLA jäykkä/kova hiilikuituinen. Napakkaan pyöräilykenkäänkin tottuneelle nuo oli melkoisen haastavat saada laitettua jalkaan ja erityisesti treenin jälkeen jalasta pois. Käytännössä nämä tehdään customina jokaisen luistelijan jalkaan sopiviksi ja niiden kanssa ei ole tarkoitus edes pitää sukkia. Terät on kiinnitetty kenkään epäsymmetrisesti vasemmalle puolelle ja ne ovat myös kaarevat, näillä ei siis ole tarkoitus kuin luistella vastapäivään. Oli veikeä tunne kun pisti vaan painetta sisäkurviin niin luistimet käänsivat automaagisesti, ihan kuin olisi vetänyt kiskoilla!

Ennenkuin päästiin luistelemaan tehtiin pihalla vähän alkulämmittelyjä, erilaisia liikkuvuus ja koordinaatioharjoituksia, myös pääkoppaakin aktivoimaan.
Sitten vaan luistimet jalkaan ja jäälle... Ensimmäiset metrit tuntuivat aika huterilta, mutta sitten tuntumaa alkoi löytymään. Jäällä teimme muutamia liukumisharjoituksia yhdellä jalalla ja haettiin tuntumaa suoraan sekä kurvissa etenemiseen. Kurvissa sirklaaminen ei oikein onnistunut vielä. Lopuksi harjoiteltiin viestivaihtoja ja vedettiin lyhyt viesti parin kanssa.
Olipa tosi hauskaa hommaa, toivottavasti tulevana talvena pääsee lisää luistelemaan!

Ps. Viimeisimmässä Sportmagasinetissä oli juttua pikaluistelusta.

Ei kommentteja: