17.2.2015

Varustekokemuksia Part 1: Sarva Xero2 nastalenkkarit


Piipahdin joulun jälkeen Forumin Intersportissa tarkoituksena ostaa uudet treenikalsarit. Mukaan tarttui kuitenkin hyvällä aleprosentilla räyhäkkään näköiset Sarvan Xero2 nastalenkkarit!
Aikaisempaa kokemusta juoksunastareista minulta löytyy yksistä 4Runnerssissa nastoitetuista New Balancen kengistä. Kunnon talvena nastoille on mielestäni ollut hyvin vähän käyttöä, saatikka että olen viime vuosina jatkuvien jalkavaivojen takia juossut muutenkin erittäin vähän. Tämän talven jatkuvasti jäiset kelit ja markkinoille tulleet juostavammat lenkkarimallit saivat minut kuitenkin nyt ostolinjalle. Enkä ole sitä katunut.

Sarva mainostaa lestinsä olevan suomalaiseen jalkaan sopiva, mikä minusta on hieman yllättävää, sillä Xeron lesti on kapeahko (minulle hyvä asia!). Kokeilemani Icebugit olivat huomattavasti laatikkomaisempia jalassa. Xeroni ovat US8,5 kokoiset ja vertauksen vuoksi käyttämäni Addun Adios2 US8,5 ja Sauconyn Kinvarat US9 kokoiset.
Kenkä on neutraali 8mm dropilla ilman mitään pronaatiotukea. Pohjassa on 20 nastaa ja jonkinverran kuviota ottamaan kiinni pehmeämmästä lumesta. Kengässä ei ole juurikaan mitään ylimääräisiä pehmikkeitä tai rakenteita, joten Ikean atomivaaka antaa painoa ainoastaan 285g US8,5 kokoiselle kengälle.

Xeron pinta on vähän jäykähköä ja vettähylkivää materiaalia. En ole mistään hillittömistä lammikoista juoksennellut, mutta normi lumisohjo ja pienet roiskeet ovat pysyneet kengän ulkopuolella ainakin vajaan tunnin lenkeillä. Pintamateriaali on luonnollisesti myös tuulenpitävää, joten jalat ovat pysyneet hyvin lämpiminä paksummilla talvisukilla juostessa. Kenkien kaverina olen useimmilla lenkeillä pitänyt myöskin alekorista parilla egellä löytyneitä Salomonin nilkkasuojia/gaitereita. Nämä ovat mukavasti pitäneet akillekset lämpiminä ja nilkat kuivina.

Juostessa kenkä on hämmästyttävän hyvin rullaava ja pitoakin löytyy. Enää ei tarvitse yhtään passailla jäätiköillä juostessa. Iskunvaimennusta olisin tosin kaivannut vähän enemmän, varsinkin jos suurin osa lenkistä menee kovalla jäisellä alustalla juosten. Tästä syystä suosittelenkin kenkää enemmän kevytrakenteisemmille hyvän juoksutekniikan omaaville juoksijoille tai lyhyemmille vauhtilenkeille.

Loppuun vielä laatuhuomio. Tässä kenkiä kuvatessani huomasin yhden sauman alkavan repsottaa, kilsoja kengillä on kuitenkin takana vasta alle 100km. Täytynee vierailla kenkien kanssa uudestaan Intersportissa.

Ei kommentteja: