26.12.2013

Suunto Ambit 2S vs. Garmin FR910XT

Kiitoksia aktiivisten seuralaisten, sain syksymmällä käyttööni Suunto Ambit 2S GPS sykemittarin. Aikaisempaa kokemusta Suunnoista minulla oli jo aika monen vuoden takaa, mutta Garmin on ollut nyt ranteessa viimeiset parisen vuotta.
Ajattelin lyhyesti kirjailla jotain fiiliksiä mittareiden eroista ja käytettävyydestä. Tarkemman teknisen analyysin molemmista mittareista on DCrainmaker tehnyt jo aikaisemmin, joten sille tielle ei ole enää tarvetta lähteä.

Koko ja form factor

Molemmat mittarit ovat suht reippaan kokoisia, mutta istuvat yllättävän hyvin kapeaankin ranteeseen. Garminin muotoilu on palikkamaisempi, kun taas Suunto näyttää enemmän perinteiseltä kellolta ja jopa toimiikin näin mielestäni suht siistinä ja tyylikkäänä. Garminissa gepsin antenni on upotettu huomaamattomasti rannekkeen sisään, kun se Suunnossa ainakin mun kapeassa ranteessa törröttää hieman ulospäin. Materiaaliensa puolesta Suunto vaikuttaa huomattavasti laadukkaammalta ja kalliimmalta, metallinen kehys ja tyylikäs lasi parantavat yleisvaikutelmaa verrattuna muoviseen Garminiin. Molemmat mittarit painavat kuitenkin saman 72g.

Näyttö

Molempien mittareiden näytöt ovat erittäin hyvin konfiguroitavissa juuri käyttäjän haluamiksi. Garminin kenttiä pystyy säätämään suoraan mittarista käsin, kun taas Suunto vaatii kytkemisen kompuutteriin ja kenttien käpistelyn Movescount palvelun kautta.Yksi asia mikä Suunnossa kummastuttaa on se että näyttöön mahtuu kerralla vain kolme datakenttää. Näytössä luulisi pinta-alaa ja pikseleitä riittävän, mutta näin se nyt vain on. Ylimmän ja alimman datakentän fontti on lisäksi huomattavasti keskimmäistä pienempää, jopa häiritsevässä määrin vauhdissa luettavuuden kannalta. Jos ei lisäkenttiä, niin sitten vähän isompia numeroita, pliis!

Käytettävyys

Wanhana Polar käyttäjänä mulla on ollut Garminin kanssa lievänä haasteena väärien nappuloiden painelu. Välillä tulee stoppailtua mittaria vahingossa tai paineltua turhia väliaikoja. Suurin ongelma on kuitenkin kisoissa mittarin vahingossa stoppailu tai lajinvaihto märkäpukua riisuttaessa. Varsinkin pidemmässä kisassa lienee fiksuinta ottaa mittari pois ranteesta ennenkuin alkaa riisumaan pukua. Ambittia en ole märkäpuvun kanssa kokeillut, mutta voisi kuvitella, että mittarin kyljissä olevia nappeja ei tule niin paljoa vahingossa paineltua.
Valikkorakenne Garminissa on minusta aika selkeä, jotain asioita joutuu tosin hakemaan aika syvältäkin. Suunnossa käytettävyys ei mielestäni ole niin intuitiivista, jotain perustoimintoja joutuu ihan käytännössä opiskelemaan. Esim NEXT nappia pitkään painamalla pääsee vasta valikoihin. Harjoituksen resetoinnissa joutuu molemmissa mittareissa myös painamaan pitkään tiettyä nappulaa, joka ei ole ihan itsestään selvä asia uusille käyttäjille.
Käytettävyyteen voisi laittaa myös Suunnon GPSn todella nopean satelliittien hakemisen. Garminin kanssa joudun useimmiten patsastelemaan pihassa toista minuuttia ennen kuin kaikki palkit on lukittu. Suunto taas tuntuisi useimmiten löytävän satelliitit ihan sekunneissa.

Uinti

Olen käyttänyt Ambittia nyt parilla uintitreenillä ja se ei todellakaan osaa mitata matkaa altaassa. Toisella kerralla uin 2800m ja mittari arpoi matkaksi 2100m. Tänään taas uin 3650m, kun se Ambitin mukaan oli 2475m. Ekalla kerralla setissä oli jonkin verran potkuja, joten tuo ehkä meni vielä toleransseihin, mutta jälkimmäinen oli vain kelailua erilaisten lelujen kanssa, erilaisilla vauhdeilla. Jopa pelkkää vaparia uitu alkuverra 400m+300m(lätt+pull), oli Ambitissa 325m+150m. Garminilla pidemmätkin uinnit menevät useimmiten 100m tarkkuudella oikein, vaikka mukana olisi tekniikkapätkiä.
Onko joku saanut Ambittia näyttämään altaassa järkeviä matkoja, vai voiko tämä johtua jostakin asetuksista tai käyttäjän osaamattomuudesta?

Juoksu ja pyörä

Nou problemos kummallakaan mittarilla. Data virtaa ja ei sen ihmeempää. Garminin autolap ominaisuudessa oleva värinähälytys on hyvä lisä. Ambitin hiljainen piippaus jää välillä huomaamatta kovemman melun keskellä edetessä.
Suunnosta löytyy pelkästään GPS pohjainen korkeusmittaus, joka on tunnetusti melko epätarkka. Käytännössä tuosta ei ainakaan minulle ole mitään ongelmaa, koska harjoituspäiväkirja osaa fiksata korkeusvirheet kartta-aineiston perusteella.
Pyöräilyssä en ole vielä kokeillut tehoanturi Powertapin parittamista Ambittiin, koska pyörämittarina mulla on aina lenkeillä ja kisoissa Garmin Edge 500. Ranteessa olevaa mittaria on hankala lukea ja erityisesti vaarallista naputella ajoasennossa.

Akun kesto

Tässä yksi pointti, jossa Suunnnon hankintaa harkitsevan ironmanin kannattaa olla valppaana. Suunnon akun kesto tarkimmalla sekunnin välein mittauksella on vain 8h, kun taas tuoreemmista firmware päivityksistä löytyvällä 5s tallennusvälillä päästään sittenkin vasta? 12h kestoon. Tätä verkkaisempaa tahtia etenevälle ironmanille löytyy vielä 60s välein tallentava optio, jolla pääseekin sitten jo 25h akun kestoon. Erityisesti pyöräilyssä wattimittaria käyttäville 1s välein tallennus on kuitenkin aivan ehdoton vaatimus.

Datan lataus

Lataan kummastakin mittarista datat suoraan SportsTracksiin analysoitavaksi tai powerdatat Golden Cheetahiin + Stravaan kun jaksan/muistan. Molemmilla merkeillä on omat webbipalvelunsa datan tutkailuun, mutta en ole perehtynyt niihin tarkemmin. Garminista datat valuvat koneelle automaagisesti ja langattomasti, kun taas Suunto täytyy laittaa piuhalla koneeseen kiinni. Hyvänä puolena tietysti, että akku tulee samalla ladattua täyteen.

Kumpi?

Tämä kysymys tulee tietysti aina eteen. Molemmissa laitteissa on omat huonot ja hyvät puolensa, ominaisuuksiensa puolesta mittarit ovat käytännössä kuitenkin toistensa kopioita.
Kiva olisi tietysti suosia kotimaista, mutta oma valinta menisi yhä niukasti Garminiin. Toisaalta mielipiteeni saattaa olla hieman värittynyt syystä, että olen jo enemmän tottunut Garminin ajatusmaailmaan. Jokapäiväisenä ainoana kellona ja sykemittarina Ambit2s on taas selkeästi parempi valinta, Garminin ollessa käytännössä vain ja ainoastaan urheiluun suunniteltu mittari. Mielenkiintoisen lisänsä Ambittiin tuo myös mahdollisuus ladata siihen käyttäjien koodaamia Appseja. Saas nähdä mitä näistä tulee tulevaisuudessa.

1 kommentti:

Kauramoottori kirjoitti...

En siis ole ainoa, ketä Suunnon tietokenttien koko häiritsi. Paljon potentiaalia mittarissa, mutta tommoset pikkujutut syö paljon käytettävyyttä.

910xt:n kanssa en ole vielä kertaakaan onnistunut märkäpukua riisuessa tekemään harhapainalluksia ja jos niitä pelkää, niin mittarissa on näppäinlukkokin.

Garminin uusimmissa malleissa (FR220 ja FR620) on kuulemma Suunnon tasoa satelliittien etsimisnopeus, kun mittarit lataavat satelliittien reittidatan valmiiksi. Luulisi, että saman ominaisuuden toteutus onnistuisi softapäivityksellä tuohon 910xt-mittariinkin. Tai ainakin 910xt:n seuraajassa sen on oltava.