31.1.2013

Mikä on lepoviikko?

Kunto kasvaa levossa, mutta mitä tuo lepo sitten tarkemmin onkaan? Nostetaan nokkaa pinnalle, TSB nousuun... Maataanko sohvalla syöden makkaraa vai kuis?
Perinteisissä treeniohjelmissa noudatetaan useimmiten rytmiä 2-3vkoa treeniä nousujohteisesti + yksi lepoviikko ja homma uusiksi.
Lepoviikolla harjoittelun määrää tiputetaan tyypillisesti n. 60-70 prosenttiin "normiviikosta". Ihan jo ruumiillisen kurituksen vähentämisen lisäksi myös henkinen puoli kaipaa lepoa. Normielämä saattaa myös tarjota kaikenlaista muutakin menoa, jotka voi olla kätevää aikatauluttaa lepoviikolle. Pitää tosin muistaa että myös harjoittelun ulkopuolisistakin asioista voi saada stressiä ja se hidastaa palautumista.

Lepoviikolla ei kuitenkaan kannata pistää ihan lekkeriksi, koska kondis alkaa väistämättä laskea.
Harjoitusten kestoa ja intensiteettiä on hyvä tiputtaa, mutta tehoja saa kuitenkin olla vielä mukana.
Esim. Omassa ohjelmassani on tässä jaksossa tiistaille tunnin trainerisessio, jossa ajan 2x20min tietyllä teholla. Lepoviikolla ko treeni kevenee niin että ajan vain toisen 20 minuuttisen treenin kokonaisajan samalla tippuen n. 40 minuuttiin.
Jos tyypillisessä harjoitusohjelmassa on viikossa yksi lepopäivä, niin lepoviikolla voi kenties ottaa toisenkin jos siltä tuntuu.

On olemassa myös koulukunta joka ei pidä lepoviikkoja ollenkaan "hukattua treeniaikaa". Tässä systeemissä on toki lepoakin, mutta sitä rytmitetään jo jokaiseen harjoitusviikkoon sisään. Esim muutama päivä tehokkaasti, pari kevyempää päivää perään.

Joka tapauksessa uuteen treenijaksoon pitäisi päästä kiinni tuoreena ja motivaatio tapissa! Mites teillä leporytmi hoidetaan?

1 kommentti:

Jupu kirjoitti...

Varmaan hyvin perinteisesti, nyt alkuun (kohta kaksi sykliä, heh) kun tehoja ei juurikaan ole, 3+1 viikkorytmityksellä olen mennyt ja ajatellut jatkaa.

Viikkojen sisällä tapahtuu mielestäni aika suurta hajontaa, sillä välillä on tiiviitä päiviä putkeen, ja perään pari päivää vapaata/ vapaa + yksi kevyt treenipäivä.

Keväällä voi meno muuttua, jos tehoja alkaa tulla enemmän, mutta ihan fiiliksen mukaan tietenkin mennään :)