12.7.2012

Torjuntavoitto/totaalinen kanttaus @Roth


Nyt on palailtu taas kotisuomeen Saksan turneelta.
Rothin puitteet on aika limitillä näinkin massiiviselle tapahtumalle. Rajoitettu majoituskapasiteetti ja pienimuotoiset liikenneruuhkat kisailijoiden tunkiessa samaan paikkaan olivat riesana.
Mukana oli reilu 3000 kilpailijaa + viestijoukkueet. Joukosta löytyi myös 14 suomalaista, joista lähemmäs kaikki tulikin tavattua jo kisan alla.Kisan jälkeen oltiin pari päivää lepäilemässä alppimaisemissa Garmisch-Partenkirchenissä.
Mutta mitä siellä kisassa sitten kävikään....

Uinti kaikessa rauhassa

Pelimaastoihin päästiin Su aamuna hyvin ilman liikenruuhkia, toisin kuin edellisenä päivänä. Kamat ojennukseen vaihtoalueelle hyvissä ajoin ja eiku jännittämään lähestyvää starttia.
  
Lähtöpaukku tuli tykistä melko yllättäen. Starttasin suunnitelman mukaisesti turhia hötkyilemättä lähtöviivalle pakkautuneen porukan takaa. Osan jengistä vielä seisoskellessa paukun jälkeen rannan matalikossa, uin ihan kanaalin rantaa pitkin ns. ohituskaistaa ja vältin kaikki alkuruuhkat. Ilmeisesti vedin takanani jonkinmoista letkaa, sillä suht säännöllisesti joku raastoi jalkapohjia. Välillä oli kuitenkin ihan fiilis kuin olisi Seurasaaren ympäriuinneissa kaikessa rauhassa, kun pääosa porukasta taisteli keskemmällä kanaalissa. Uinti sujui muuten hyvin, mutta vesi oli aika kuumaa noin 22,5C ja loppumatkasta alkoikin kunnolla keittämään. Rantaan tullessa avustajat kiskoivat porukkaa pois vedestä ja siinäpä kiskottaessa toinen pohkeeni kramppasi kunnolla. Uintiaika 1:07:13 (3900m Garminin mukaan), joka oli jopa hieman odotuksia parempi.

T1 ennätysvauhdilla

Varustepussi löytyi nopeasti ja telttaan vaihtohommiin. Avustaja oli siinäkin heti purkamassa säkkiäni, sekä pakkaamassa uintikamppeet uudestaan pussiin. Pistin tällä kertaa jalkaan vain sukat, sekä tietty pyöräilykengät. Kypärä & aurinkolasit odottivat pyörässä.Vaihtoalue on myös hyvin kompakti, joka selittää nopeat vaihtoajat. Mullakin meni alle 4min (kuten koutsi ennen kisaa määräsi!).

Pyöräilyssä vastatuulta

Pyörälenkki käynnistyi aurinkoisessa, mutta tuulisessa säässä. Itseasiassa ekat 40km Gredingiin meni vastatuuleen, jopa alamäkiosuuksilla piti polkea kunnolla jotta vauhdit nousi päälle 30km/h. Yritin mukamas mennä rauhallisesti, keskarin pysytellessä hieman tavoitevauhdin alla, mutta analyysi paljastaa sykkeiden olleen kuitenkin liian korkeat ekan 1/4 kisasta.
Noin 70km kohdalla alkoi melkoinen yleisön pauhu Solarin mäen lähestyessä (video viime vuodelta). Mäkenä se ei ollut kovinkaan kummoinen, mutta tuhannet katsojat pitivät tunnelmaa yllä. Pyörällä piti itseasiassa ajaa täysin yleisön sekaan metrin levyiseen kuiluun..huh huh. Kannustus oli kyllä muuallakin reittiä aika huikeaa esim. yhdellä pihalla vanha mamma veivasi ilmeisesti ilmahälytyssireeniä ja räikät tietysti soi jokapuolella. Hauskoja oli myös pikkukylät, jossa baarin terassit oli katettu reitin suuntaisesti ja weissbieriä näytti uppoavan nahkahousuissaan juhlivaan porukkaan.
Toisen kierroksen alussa nosti jotain ukkospilveä, satoi pari pisaraa ja tuulensuunta oli hieman muuttunut. Alun peltopätkillä sai puskea ihan tosissaan että pääsin edes etenemään. Muuten pyörä kulki Ok tuntuisesti jonnekin 140km kieppeille, kunnes kramppi iski takareiteen. Selvisin siitä suht nopeasti mutta 160km tietämissä kramppeja tuli jokunen lisää. Reitin loppuosasssa sain nostettua keskaria hieman, mutta fiilis oli vähän väsynyt ja tulossa oleva juoksu alkoi huolestuttaa. Pyörä 5:48 / 178,5km
Pyöräreitti oli mielestäni suht helppo. Maasto on lähinnä polveilevaa, mukana muutama kunnon mäeksi luokiteltava mutta nekin melkoisen lyhkäisiä, eivätkä kovinkaan jyrkkiä. Kovasti varoitellut serpentiini alamäet olivat hyvin ajettavia ja lisävauhtia uskalsi polkea ihan huoleti.

T2 kamppeet hukassa


Vaihtoon tulin hieman sekavissa tunnelmissa. Juoksin varustepusseille, mutta omaani ei löytynytkään sieltä mistä piti. Paikalla ryntäili nuoria avustajia ja lopulta joku poika toi pussini. Vaihtoteltassa avustaja taas ohjasi minut penkille ja auttoi kamppeiden purkamisessa/pakkaamisessa. Samalla myös toinen avustaja pisti aurinkorasvaa niskaan ja hartioille! Pikaisen veskipysähdyksen kautta juoksuun....

Juoksu, 42km kärsimysnäytelmää

Tuttuun tapaan juoksun alussa on vauhtisokeutta. Vaikka meno tuntui hyvinkin vaivalloiselta, oli vauhti 4:50min/km lukemissa, joka on mulle vähän liian reipasta kyytiä. Samassa kisan kärkinelikko tuli vastaan ja suuntasi kohti maalia. Erot oli aika pienet ja meno komean näköistä.
Juoksun alku oli hieman nousevaa osaksi asvalttipintaistakin tietä metsän keskellä. Kanavanrantaan tullessa taas aurinko paahtoi niskaan pilvettömältä taivaalta, eikä varjoista paikkaa ollut missään.
4km kohdalla kävi jo ekan kerran mielessä, että kohta joudun kävelemään. Selvää oli että pitkä päivä oli vielä tulossa. Eka kymppi kuitenkin vielä tavoitevauhdissa 52minuuttiin, mutta noutaja kolkutteli jo kantapäillä. Vastaan tuli seurakavereita, joilla meno näytti hienolta. Tutuista naamoista ja jokapuolella olevasta hienosta kannustuksesta sai vähän lisäpotkua, mutta vauhti alkoi väistämättä tippumaan.
Puolimara vielä 2:00 mutta vauhti vaan hidastuu ja joudun ottamaan pieniä kävelypätkiä, kilsavauhti on jo 7min tietämissä. Välillä taivallettiin matkaa Aquaterran Riston kanssa, joka oli startannut samasta lähtöryhmässä. Oltiin  molemmat aikalailla yhtä heikossa hapessa ;-) Jalkapohjat oli ihan liekeissä ja reidet totaalisen töötissä. Päässä kuitenkin suht selkeä olo, joten kenties sain tarpeeksi energiaa, mutta lihakset oli vaan aivan loppu? Välillä oli fiilis että käveleminen tuntui jopa pahemmalta kuin juokseminen, mutta kun ei jaksanut juosta... 

Lopussa taivallettiin taas Riston kanssa yhtämatkaa välillä pikkuisen kävellen ja juosten. Viimeisten kilsojen Rothin keskustan kiertely tuntui melkoisen turhalta, mutta kierrettävä se oli väsyneenkin raastajan. (kuvassa kannustusjoukot jo odottavat kärsimättömänä)Onneksi maaliviiva löytyi lopulta kokonaisajassa 11:32, joka tarkoittaa 4:28 mararonaikaa (41,8km). Enpä ole ikinä kokenut mitään noin raskasta.
race info

Swim01:07:13
Trans 100:03:47
Bike05:48:00
Trans 200:04:46
Lauf04:28:26


totals

place (M/W)1312
place (ag)306
time total (brutto)11:32:10

Jälkipeli

Kisa taisi kaatua jo pyöräilyn ekoihin 40 kilometrin vastatuuleen. Olisi vaan pitänyt älytä katsoa enemmän sykettä (tai watteja) ja unohtaa keskarin seuraaminen. Juoksuun taas lähdin tietoisella riskillä tavoitevauhtiin, jälkiviisaana voi sanoa että olisi pitänyt kuunnella tilannetta tarkemmin T2ssa ja aloittaa huomattavasti rauhallisemmin. Olisinko sitten kuitenkaan päässyt nopeammin maaliin? Ehkä vähän miellyttävämmin ainakin. Jokatapauksessa ihmettelen suuresti mihin ihmisen kroppa pystyy kun vähän käskee ;-)
Kisasta jäi sen verran hampaankoloon, että tulen varmasti palaamaan vielä Rothiin. Ei nyt vielä ensi kesänä, mutta katotaan tilannetta uudestaan lähivuosina. Ja eiköhän tässä tällekin kesälle vielä keksitä jotain kivaa!

4 kommenttia:

kaapo kirjoitti...

Kuulostaapa valitettavan tutulta ja melkeinpä sekunnilleen samalta kuin oma taaperrukseni samaan aikaan toisaalla, Frankuissa. No, välillä pitää mennä penkin alle, että tulee niitä osumiakin.

Hyvin tsempattu lopussa kuitenkin, tiedän kyllä tunteen aika hyvin.

Kauramoottori kirjoitti...

Melkosen rankkoja nuo täysmatkat. Onnittelut kovasta suorituksesta!

Jaakko Rantala kirjoitti...

Onneksi olkoon hienosta taistelusta ja maaliin pääsystä! Tällaiset saavutukste ja vahvistavat aina vain pääkoppaa :)

Itselläni on edessä huomenna Joroisten puolikas ja Ironman Saksassa 7.7.2013. Tänä vuonna sitten mahdollisesti vielä Kuopioon elokuussa...

Puolimatkassa kirjoitti...

Äh.. bloggeri kaatui ja kommentti meni taivaan tuuliin..

Lyhennettynä: Hieno kisaraportti taas kerran -Kiitos! Aikaisemmat kisat ovatkin menneet aika hyvin, joten ehkäpä oli oletettavaa, että joskus hyydyttää. Spekulaatiosi liian kovasta pyörästä on todennäköinen.

Soitellaan taas, kun ruumis on rauhoittunut ja mieli iloinen ;]