22.3.2012

Testipäivä Pajulahdessa

Viime perjantaina käytiin koutsin kanssa Pajulahdessa testeissä.
Alkuun vedettin pyörää nousevalla kuormalla, 3min per taso laktaatit mitaten. Kun hapot nousi riittävästi (oletetun anakynnyksen yli) testi lopeteltiin ja siirryttiin juoksuun.
Pyörä oli taas jotenkin tuskaisen tuntuista vääntöä heti alusta lähtien. Lieneekö testipyörän säädöillä ja mm. huomattavasti leveämmällä (q-factor) olevilla polkimilla miten suuri vaikutus?
Watit jäi kesyiksi, mutta varsinkin anakynnyksen tuntumassa oli tapahtunut edistymistä. Selkeä panostuksen kohde on kuitenkin taas tiedossa.

Sitten juoksuun taas 3 minuutin kuormilla hengityskaasut ja laktaatit mitaten. Maski tuntui alkuun hieman hengitystä rajoittavalta, mutta vauhdin noustessa ja hengitystiheyden kasvaessa meno alkoi tuntua paremmalta. Viimeinen kuorma oli sama kuin edelliselläkin testikerralla, mutta jaksoin nyt pikkuisen pidemmälle. Keuhkoissa poltteli kunnolla ja mittarista vilahteli yli 200 lukemia, lupasin itselleni 10sek pätkissä että vielä jaksaa kunnes ei enää pysynyt jatkamaan. Maksimisyke oli tällä kertaa korkeampi kuin koskaan aikaisemmin ja laktaatit nousivat myös korkeammalle, joten aika hyvin taisin saada irti.

Juoksukynnykset: (suluissa edellisen testin 12/2009 tulokset)
Aerobinen kynnys 162 (159)
Vauhti 5:27min/km (6:00 min/km)

Anaerobinen kynnys 183 (178)
Vauhti 4:28min/km (4:37min/km)

Max hapenottokyky
Vauhti 3:35min/km (3:37min/km)
Max.syke 208 (202)
VO2max 64,2ml/kg/min (59 ml/kg/min)
Max laktaatti 11,6 mmol/l (10,5 mmol/l)

Talven aikana on tullut ajettua paljon kynnystehoilla sekä vo2max alueella ja tämä näkyy selkeästi kasvaneena maksimihapenottona sekä anakynnyksessä.
Puutteita löytyy peruskestävyyden puolella ja rasva-aineenvaihdunnassa, tämä onkin huomioitava nyt tarkasti kevään vauhteja laskiessa.
Mielenkiintoista on parantunut juoksu. Ilmeisesti viime kesän & syksyn lievä panostus näkyy yhä tuloksissa, sillä olen näköjään juossut vain 52km lokakuun jälkeen ja ns. korvaavilla ominaisuudet pysyisivät yllättävän hyvin tallella? Syksyllä olin kuitenkin mielestäni parhaassa juoksukunnossa ikinä, vaikkakin tulokset maratonilla jäivät sitten ulosmittaamatta akillesjännevaivojen takia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moi!

Onneksi olkoon mahtavista lukemista! Erit tuo VOmax (64 ml) on jo eliittiurheilijan lukemia! terv. Magnus